25-jarig bestaan

Zo’n 1500 mensen hebben zondagmiddag (17 mei 2015) de open dag van Dierenpension Hoevekestijn bezocht. Het tijdelijke opvangadres voor honden en katten bestaat in juli 25 jaar. Dat wordt nu, op de verjaardag van eigenaar Arian Tak, al groots gevierd.

Je krijgt wat je verdiend, zegt men wel eens. Dat geldt zeker voor Arian en Angelien Tak, sinds 1990 de trotse eigenaren van Dierenpension Hoevekestijn. Een blauwe lucht, stralend zonnetje en goedgemutste bezoekers die uitgebreid een kijkje mogen nemen bij het bedrijf aan de Julianaweg in de Wouwse Plantage. De bar, diverse artiesten en een springkussen voor de kinderen maken het feest compleet.

“Alles ziet er super mooi uit”, laat Janine weten. “Baasjes kunnen met een gerust hart hun viervoeter hier achter laten.” Meer gasten strooien met complimenten deze zondagmiddag. ‘Goed verzorgd’, ‘netjes’, ‘schoon’ zijn enkele termen die bezoekers laten vallen, terwijl ze de hokken en speelweides bekijken.

Is er dan geen enkel puntje van kritiek? “Voor een plaatsje tijdens de zomervakantie adviseren we om ruim van te voren, zo’n driekwart jaar, te reserveren”, zegt Arian. “Niet zo gek dus dat baasjes vaak eerst bij ons reserveren, voordat ze een hotel voor zichzelf boeken.”

“Ze springen altijd blij uit de auto”

Open dag van dierenpension Hoevekestijn trekt 1.500 bezoekers. Op 1 juli bestaat het bedrijf 25 jaar.

Angelien en Arian Tak vieren dit jaar het 25-jarig bestaan van hun dierenpension Hoevekestijn in Wouwse Plantage. Gisteren (17 mei 2015) was er een open dag waarop de bezoekers uitgebreid mochten rondkijken op het bedrijf.

WOUWSE PLANTAGE – Voor ze zelf een hotel boeken leggen veel mensen de vakantie van hun huisdier al vast. Wie voor de zomervakantie een plaatsje wil reserveren bij dierenpension Hoevekestijn in Wouwse Plantage moet zelfs al driekwart jaar van tevoren reserveren, vertelt eigenaar Arian Tak.

Het dierenpension bestaat 1 juli 25 jaar. Dat is gisteren gevierd met een open dag, waar zo’n 1.500 bezoekers op af kwamen. „Veel klanten, maar ook mensen uit het dorp. Ik heb gekozen voor 17 mei omdat op die dag in 2003 het tweede gedeelte is geopend. En ik vier vandaag ook mijn verjaardag”, vertelt Tak.

Dieren komen niet alleen naar Hoevekestijn als het baasje op vakantie is, maar bijvoorbeeld ook als de eigenaar tijdelijk ergens verblijft waar huisdieren niet zijn toegestaan of wegens ziekte niet voor hond of kat kan zorgen. „Maar we zijn geen asiel”, zegt Tak. „De dieren zijn hier altijd tijdelijk.”

Arian Tak en zijn vrouw Angelien begonnen 25 jaar geleden met 24 hokken. Sinds de uitbreiding in 2003 kunnen bij Hoevekestijn 120 honden, 20 katten, 6 konijnen en 5 vogels verblijven.

Alle logees krijgen tijdens hun verblijf een eigen, luxe binnenhok, soms zelfs met vloerverwarming. Bij toerbeurt mogen de dieren uitwaaien in de grote buitenverblijven.

Golden retriever Amy en labrador Lucky van Nancy Bastiaansen uit Baarle-Nassau zijn al vijf jaar vaste gasten van de dagopvang bij Hoevekestijn. „Ik werk drie dagen per week in Bergen op Zoom”, vertelt Bastiaansen. „Ik weet zeker dat ze het hier fijn vinden, de hondjes springen altijd vrolijk uit de auto. Ze krijgen regelmatig een borstelbeurt of worden lekker gewassen. Het is fijn te weten dat ze in goede handen zijn.”

Tak vertelt niet zonder trots dat Hoevekestijn door brancheorganisatie Dibevo is aangewezen als modelpension. Het bedrijf is ook erkend door Stichting Dierbaar. „Dat is een soort Michelinster voor pensions”, zegt Tak.

Hij begon het dierenpension 25 jaar geleden eigenlijk als hobby, vertelt hij. „Mijn vader fokte Duitse herders. Ik wilde zelf ook wel eens een nestje en zocht een ruimte van waaruit ik de pups kon verkopen. Zo is het begonnen. Toen het ouderlijk huis van mijn moeder te koop kwam, is dat omgebouwd tot dierenpension.”

25 jaar Dierenpension Hoevekestijn in Wouwse Plantage:

‘Klanten reserveren eerst voor de hond voordat ze een hotel voor zichzelf boeken

WOUWSE PLANTAGE – In 1990 begon Dierenpension Hoevekestijn met 24 kennels. Inmiddels is het bedrijf aan de Julianaweg in de Wouwse Plantage uitgegroeid tot een opvangadres voor 120 honden, twintig katten, zes konijnen en enkele vogels. In mei vieren eigenaren Arian en Angelien Tak het 25-jarig jubileum met een open dag.

Arian Tak begon het dierenpension in het ouderlijk huis van zijn moeder. Eigenlijk wilde zij zelf een pension beginnen, biecht ze 25 jaar later op. “Mijn ouders hadden al een kennel aan de Julianaweg, voor twaalf honden”, vertelt Arian. “Ze fokten en verkochten Duitse Herders en sommigen kwamen hier logeren als de eigenaar met vakantie ging.” Dat vond de vader van Arian wel voldoende en in plaats van zijn moeder begon Arian op zijn achttiende een dierenpension.

Zijn ouders hebben flink geholpen om het oude land- en tuinbouwbedrijf om te toveren tot dierenpension. “De eerste 24 hokken hebben we gemaakt in een oude schuur op het erf van mijn opa en oma. Die schuur is helemaal afgebroken en op dezelfde fundering is het pension gebouwd”, schetst Arian. In de zomer van 1990 konden de eerste hondjes erin. “Die eerste gasten waren van buren, vrienden, kennissen”, weet Angelien nog, die haar baan als bejaardenverzorgster verruilde voor het werk in het pension.

Extra capaciteit

In 2003 opende Robert Maaskant een extra gebouw, waardoor de huidige capaciteit van 120 hokken gerealiseerd werd. Een hectische periode ging eraan vooraf, zegt Angelien, terwijl ze door oude fotoalbums bladert. “In februari zijn we begonnen met bouwen en in mei zijn we geopend. Arian wilde het voor het zomerseizoen in gebruik kunnen nemen.”

Inmiddels is het pension een begrip in de Wouwse Plantage en ver daarbuiten. “Veel klanten reserveren eerst bij ons voordat ze een hotel voor zichzelf boeken”, lacht Arian.

Modelpension

“De vrijheid die de dieren hier hebben, maakt ons onderscheidend. Iedere hond heeft zijn eigen hok, met vloerverwarming, en een ruime uitloopren. Dat maakt Hoevekestijn sinds 2004 een modelpension voor Nederland, erkend door de Stichting Dierbaar.”

Het tweetal zou na 25 jaar niet meer zonder hun pension kunnen. “Hoewel het heel intensief is en er een flinke verantwoordelijkheid op onze schouders rust, is het ook een eer dat mensen je vertrouwen om op hun huisdier te passen”, vinden ze.

Dat deze logeerpartijtjes soms leuke anekdotes opleveren, blijkt als Angelien zich een opmerkelijke situatie herinnert. “Een klant kwam jaren geleden met een aanhanger, waar een leren fauteuil op stond, de parkeerplaats op rijden. Ik dacht nog dat hij door zou rijden naar de stort, nadat hij zijn hond bij ons had gebracht. Bleek de stoel de slaapplek van de hond te zijn! Deze moest koste wat kost ín het hok geplaatst worden. Het had wat voeten in aarde, maar de hond heeft zich hier uiteindelijk prima vermaakt.”

Open Dag

Om het jubileum te vieren organiseert Dierenpension Hoevekestijn een open dag voor vaste klanten en andere geïnteresseerden. Naast een rondleiding door het pension is er een informatiemarkt en wordt er gezorgd voor een hapje en een drankje. Voor de kinderen is er entertainment.